Huisarts K.I.M. Kloppenborg en huisarts S. van Driel zijn gecertificeerde huisarts-echografisten, geregistreerd bij het CHBB. Zij verrichtten met name echo onderzoek van de buikorganen. Hierbij kunt u denken aan: nieren, lever, galblaas, alvleesklier, milt, gynaecologische structuren en de urineblaas.
Wat is een echografie?
Bij een echografisch onderzoek worden beelden gemaakt van weefsels en organen met behulp van ultra- geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden uitgezonden met behulp van een zogeheten transducer die over de huid wordt bewogen. De geluidsgolven weerkaatsen afhankelijk van de dichtheid van het weefsel. Deze worden weer door de transducer opgevangen en door de computer van het echoapparaat omgezet in beelden.
Voorbereiding
Voor sommige echo onderzoeken is een goede voorbereiding noodzakelijk om een resultaat te krijgen. Zo is voor het beoordelen van de organen boven in de buik het noodzakelijk dat u tenminste 4 uur van tevoren niet meer eet of drinkt, behalve een glas water. En 1,5 uur van te voren niet meer plassen. Ook mag u niet roken en geen kauwgom kauwen. Eventuele medicijnen kunt u gewoon innemen. Direct na het onderzoek mag u weer eten en drinken. Bespreek met uw assistente of huisarts of er enige voorbereiding van u wordt verlangd.
Kosten
Echografie door de huisarts valt onder de noemer huisartsenzorg en wordt vergoed uit de basisverzekering. Indien u een zorgverzekering heeft worden hiervoor worden dus geen kosten bij u in rekening gebracht. Evenmin gaat dit ten koste van uw eigen risico.
Voor meer informatie kunt u terecht bij de assistente en/ of huisarts. Voor het antwoord op algemene vragen kunt u terecht op:
https://www.thuisarts.nl/echo/ik-krijg-echo-van-mijn-buik